Supportlogo toolbar new

facebook icon new LinkedIn logo Youtube icon 

GibbsCAM

Geomagic Design grå

CIMCO DNC 2

CIMCO DNC 2

HandBender - made in Sweden

Träffar: 10983

Countrygitarristens våta dröm...

Handbender Youtube Video

Stefan Olsson på HandBender Sweden berättar lite om sin uppfinning HandBender - made in Sweden, with GibbsCAM.

"Har spelat gitarr i många år och farit och flängt land och rike runt och man träffar mycket människor som spelar. Gitarrister är ett folkslag för sig, ständigt sökande efter de obrutna vägarna och det optimala soundet”. 

Stefan fastnade själv i countryfacket under en tid. ”Jag ville nog ha lite mer twang än de susande chorus-sounden på 80 och 90-talet som dränkte själva gitarrljudet”, säger Stefan. Lyssnar man på en countrylåt så brukar det i allmänhet glida in en pedalsteel om man så vill det eller ej. Det var där jag fastnade och började fundera på så kallad ”Stringbender”.

Amerikansk förlaga

Sagt och gjort, beställde en Stringbender från Amerika och började gno å dra i B strängen..., lättare sagt än gjort. Stringbender manicken gjorde att man var tvungen att stå upp när man spelade, och sen var man tvungen att skjuta o dra liksom samtidigt, inte smidigt tyckte Stefan. Raskt fram med järnsågen och modifiera den nyinköpta bendern så att man kunde sitta ner och sköta bendern. Blev bättre, men den var fortfarande klumpig. Där nånstans kom beslutet att bygga en egen ”bender”. Prototypen visade sig fungera bra – bendern jag byggde blev liten, smidig och krävde inte att jag fräste sönder gitarren för att montera den, en klar förbättring.

Gitarrer med HandBender Handbender 600px

HandBender'n föds

Efter att ha använt prototypen med gott resultat en längre tid, kändes det som att det var dags att få till en riktig produkt. Conny Jansson som äger Torsby Mekaniska och Stefan är gamla bekanta, så det fick bli ett besök hos Conny som har både CADCAM program och CNC maskin. Stefan visade upp den hemfilade prototypen och Conny, som även han är musikintresserad och spelar piano, fattade galoppen direkt. Conny skapade ritning och verktygsbanor för CNC maskinen i GibbsCAM, och ”innan sockret hunnit smälta i kaffet” så var den första riktigt maskintillverkade HandBender’n klar. Vilken skillnad! Fungerade klockrent, säger Stefan glatt.

Handbender med GibbsCAM logo 800px
Ovan - 3D modell och gravyr i CAD/CAM programmet. Bild visar ”spaken” till HandBender.

Och på den vägen är det, och nu visar många fler countrygitarrister runtom i världen stort intresse för HandBender`n – made in Sweden, avslutar Stefan.

Mer information:
HandBender:  http://handbendersweden.com/
Video: https://youtu.be/IJ-Pq2xvx6o
Torsby Mekaniska: conny@torsbymekaniska.se
GibbsCAM: www.fructus.se