Supportlogo toolbar new

GibbsCAM

GibbsCAM - effektiv CNC programmering

Geomagic Design grå

Alibre - parametrisk 3D CAD

CIMCO DNC 2

CIMCO - cnc-editor, dnc, pdm

Geomagic 300x110

GeoMagic - 3D scanning / reverse engineering

3D Systems förvärvar GibbsCAM

Träffar: 4404

3DS GibbsCAM logo

 

Text: Olle Hernegren / Aktuell Produktion

Storaffär ger nya möjligheter för GibbsCAM   

3D Systems, som är ledande tillverkare av 3D-skrivare, har köpt samtliga aktier i Cimatron Ltd, som är utvecklare av CAM-programmen GibbsCAM och CimatronE. I pressreleasen säger man bland annat:

”Integrationen av GibbsCAM och CimatronE in i 3D Systems befintliga mjukvaruportfölj stärker således 3D Systems ledande position inom 3D printning och avancerad tillverkning genom att man nu kan erbjuda ett komplett workflow inom ’digital manufacturing’ som omfattar såväl additiv tillverkning som traditionell tillverkning.”

Så långt pressinformationen. Hur ser då den svenska agenten för GibbsCAM på affären och hur den kan påverka dem och deras kunder? Mikael Bagge är ansvarig för Fructus CAM-lösningar, som bland annat innefattar GibbsCAM:

– På kort sikt betyder det egentligen ingenting, kommenterar Mikael. Utvecklingen av GibbsCAM, distribution och support fortsätter som nu. 3D Systems förvärvade Cimatron för att kunna erbjuda en helhet, allt från reversed engineering och rapid prototyping till traditionell tillverkning.

– Men för distributionskanalerna, som till exempel Fructus som hanterar Sverige, Norge och Finland, blir det ingen förändring. GibbsCAM organisationen förblir intakt och Bill Gibbs leder fortfarande utvecklingsavdelningen.

– På längre sikt kan det öppnas intressanta möjligheter genom tillfällen att distribuera 3DSystems övriga produkter genom GibbsCAMs befintliga återförsäljare. Men detta är lite för tidigt att säga något om ännu. Vi kan även tänkas få se synergieffekter med mjukvarustöd för hybridtillverkning (blandning mellan additiv och konventionell tillverkning).   

“Efter 30 år som leverantör av kostnadseffektiva programlösningar som förenklar och effektiviserar produktion är detta en ypperlig tidpunkt för oss att bli del av en större organisation. Detta gör att vi nu kan accelerera våra processer och öka genomslaget på marknaden ytterligare” säger Danny Haran, tidigare CEO hos Cimatron/Gibbs.

Även på 3DSystems ser man fram mot fördelar och synergier:
“GibbsCAM och CimatronE produkterna är strategiskt en ’perfect fit’ för vår verksamhet. Vår mjukvarudivision förstärks samtidigt som vi får tillgång till kompletterande teknik inom tillverkning och breddar vår befintliga säljorganisation.  Vi tror att denna kombination ger unika synergieffekter med signifikanta fördelar för både kunder och aktieägare, ” kommenterar Avi Reichental, President och CEO hos 3DS.