Supportlogo Topbar 500px

facebook icon new

GibbsCAM

GibbsCAM - effektiv CNC programmering

Geomagic Design grå

Geomagic - 3D Scanning / Reverse Engineering

ToolManager

ToolManager - verktyg & fixturhantering

ToolSpace

ToolSpace - flexibel lagerautomat

Femaxlig fräsning hos Supertwin

Träffar: 4970

Tillverkning av katastrofpump

Under hösten 2012 har Fructus assisterat Supertwin AB i Tumba att tillverka första prototyperna på en nykonstruerad s.k. "katastrofpump". Pumpen är avsedd att forsla enorma mängder vatten på kort tid, vid exvis översvämningar och liknande katastrofsituationer, och drivs därför av en högeffektiv specialutvecklad impeller. Hela pumpkonstruktionen inklusive impellerdesign och pumphus är signerad Jörgen Byström på Supertwin (tel 08-6412418).

HiTech
Hjärtat i anläggningen är en trebladig impeller i aluminium som sitter i ett pumphus tillika i aluminium och drivs av en bensinmotor. Hela pumpanläggningen monteras på en flytring och är extremt lätt, och därmed en mycket mobil och lättflyttad pumplösning som inte kräver extern strömförsörjning.

Femaxlig CNC fräsning
Innan femaxlig impeller bearbetning utfördes, svarvades först ett råämne i aluminium och en hög fixtur tillverkades för att få bra åtkomlighet vid fräsning. Fixtur och svarvat råämne riggades sedan i en femaxlig Mikron fräs med Heidenhain styrning, och grov och finbearbetning programmerades med hjälp av GibbsCAM's MultiBlade modul.

Enastående kapacitet
De praktiska testerna visar ett lyckat resultat, eller vad sägs om följande; pumpen klarar att evakuera 50 liter vatten per sekund (alltså 3 kubikmeter vatten / minut). "Vid fullgaskörning är det rätt så bra tryck i grejerna", berättar Jörgen glatt.

Supertwin Impeller in action
Katastrofpumpen "in action" (klicka för större bild)